Monday, June 27, 2011

Alahai~ Ikan paus yang meletup

Kejadian ini berlaku ini di Korea Selatan. Lama dah. Sekitar tahun 2004 dulu. Ceritanya camni, Ikan paus tu mati terdampar ditepi pantai. So, bebarapa ahli sains dari Tainan Science University nak buat research sket la tentang kematian paus tersebut. Then, diorang pun menggunakan treler untuk men'transfer' paus tersebut dari persisiran pantai ke University diorang kat bandar Taiping Tainan.



Semasa On the way menuju ke tempat penyelidikan,tiba-tiba bangkai ikan paus tersebut MELETUP!!! yes, meletup. Dan bangkai ikan tu bukan meletup tak tentu pasal. Sebenarnya, bangkai ikan paus tersebut meletup disebabkan terbentuk gas-gas didalam badan ikan paus tersebut. Tekanan yg kuat menyebabkan ianya meletup secara tiba-tiba.
Kedai-kedai yang berdekatan dengan area bangkai paus tu meletup terpaksa mencuci kedai-kedai diorang dengan menutup hidung, kerana terkena hamburan organ-organ yang sememangnya sudah busuk. Pergh, aku tak dapat bayangkan bertapa hanyirnya bau ketika tu~ -.-'
p/s: jangan sekali kali letak boom dalam badan ikan(tiba-tiba je)

4 comments:

syashafie said...

badan ikan paus pun ada gas. huhu. dasyat dasyat.

hyemynameisrasyid said...

@syashafie:
yezza.,same goes to our body.,
pressure dlm badan.,time dh mati.,bila panas, mempercepatkan proses pereputan dan menyababkan gas dlm bdan mengembang.,pastu.,boom!

Anonymous said...

2 la suka sgt nk mgkaji...rasakan...

hyemynameisrasyid said...

@anonymous:
aik.,mcm marah je.,hehe
em,nk mengkaji.,tp xpikir jauh.,hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...