Friday, June 10, 2011

Alahai~ Doa Iftitah dan Doa Qunut


Hari ni aku nak berkongsi dengan korang pasal satu perkara yang dianggap simple tapi sebenarnya sangat-sangat penting, iaitu soal DOA. Yes, DOA. Bukan game DOA tu, tapi DOA, doa kepada yang Esa. Aku bukannya ustaz or orang yg arif bab-bab agama ni tapi just nak berkongsi sket la supaya yang terasa tu dapat " SHIFTING THE PARADIGMS TOWARDS BETTER SOUL

Ramai orang memandang remeh tentang doa ni terutamanya doa QUNUT dan doa IFTITAH. Tak keterlaluan aku cakap yang ramai orang-orang kita ni, walaupon dah besar panjang masih tak tau nak baca doa iftitah dan doa qunut. Yeps, betol. Kalau korang yang sedang membaca blog ni tahu, Alhamdulillah.  Kepada yang dah tahu boleh lah proceed ke entry seterusnya di SINI.

Tapi kepada yang tak tahu, ha. jom belajar.Takpe, masih belum terlambat. ^^

Ok, Sebab apa kita kene tau doa-doa ni:
  1. Supaya solat kita sempurna. Kalau tak baca doa iftitah dan doa qunut dalam solat kita ni, ibadah kita tu ibarat pakai baju tapi baju tu koyak. Berlubang-lubang.
  2. Supaya pahala kita bertingkat-tingkat disamping dapat mengajar orang lain cara baca doa ni.
  3. Pernah dengar tak pasal soalan yg akan diaju kan oleh tok kadhi masa nak nikah nanti??(sesetangah kadhi akan tanya) haa, salah satu soalan adalah "mat, cuba ko baca doa iftitah sket?".,kalau tak dapat jawab malu besar bai.,
  4. Bila pegi rumah bakal mertua kita nanti, tetiba bakal pak mertua kita nak test kita. Antara spot question yang dia akan di tanya adalah. "cubo ekau baco doa qunut den nk donga ha".,
  5. Dan yang terakhir, cuba kita bayangkan bila kita dah kahwin, ada anak, tiba-tiba anak kita tanya kat kita. "pak pak, or mak mak, zubir(nama ank) nak tau la camne nak baca doa iftitah, sebab ustazah zubir ada sebut pasal tu kat sekolah tadi". Kalau kita tak tau baca, apa yang kita nak jawab??

Baik lah, bawah ni ada text doa iftitah dan doa qunut. Kepada yang tak tahu baca or yang terlupa cara baca, susunan bacaan tu boleh lah rujuk balik. Refresh kan balik kita punya ilmu. 

-doa qunut-

-doa iftitah-

Ok, sampai sini jelah leteran aku. Yang baik itu datang dari Allah dan yang buruk tu dari kelemahan aku sendiri, thanks kepada yang membaca. 

So renung-renungkan dan selamat beramal.

p/s: tak tahu kita boleh belajar. Jangan jadi bodoh sebab sombong.

12 comments:

faiz zaini said...

nice blog
tq sebb berkongsi

:)

hyemynameisrasyid said...

@faiz zaini:
no prob.,yg baik dikongsi bersama^^
and thnks for reading~

nelly said...

wah ..perkongsian yang berguna !
tq !

~syue~ said...

bagus, ingatan ni patut dikongsi lagi luas lah.hehehe

mintak izin share bole dak..huhu

hyemynameisrasyid said...

@nelly:
ur welcome.,kongsi2 ilmu.,amalan kita.,hehe~

hyemynameisrasyid said...

@syue:
haish.,lama x komen2 sini.,hehe
boleh je.,xde masalah.,jz share je.,xperlu mohon kebenaran.,ilmu ni pon bukan dari saya.,dari Dia.,

~syue~ said...

hehe..nak komen2 la ni..
tima kaseh :)

hyemynameisrasyid said...

@~syue~
hehe.,^^
thanks again

nashays said...

tengs..
sebagai peringatan untuk kita semua..
Kadang solat nak cepat ajer..doa iftitah pon x sempat baca..)aku laa tu)

hyemynameisrasyid said...

@nashays:
ur welcome.,saling ingat mengingatkan.,
^^

Anonymous said...

Terima kasih untuk blog yang menarik

hyemynameisrasyid said...

@Anonymous:
sama2.,
terima kasih sbb membaca,.
salam ukhwah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...