Thursday, June 16, 2011

Alahai~ cara untuk 'unblock' website-website yang di'block'.(tutorial)


hohohoho(bukan mery crismes). Okeh~!
Seperti yang kita sedia maklum, baru-baru ni pihak kerajaan tertentu telahpon mem'block' beberapa website sharing yang ada kat dalam ruangan internet ni. Yes, dan apakah effect kepada gologan macam aku? makanya, agak susah lah aku nak mendownload movie-movie baru or lama baik mat salleh or tempatan.
Sebenarnya tujuan kerajaan diorang buat camtu adalah untuk menggalakkan kita membeli dan bukannya mencetak rompak. Yela kan, karya orang buat susah-susah untuk jual supaya dapat untung, tapi kita senang-senang je download. Free pulak tu. hehehe~

Tapi ye la kan, benda FREE sape tak nak. Lagipon dalam era yang serba mahal-mahal ni, agak susah la nak melaburkan wang ke arah membeli dvd ori,hehe. Dan of cos, pembuat-pembuat Filem tu dah cukup kaya dengan kutipan-kutipan dipanggung, Tak gitu? 
SO, di sini. Aku akan mengajar korang macam mana nak 'unblock' website-website sharing yang di'block' tu. 
hahaha!(gelak jahat)


1. korang bukak CMD dengan cara~
Buka run dan taip cmd (tekan button windows dan R serentak) ataupon nak senang taip je 'cmd' di 'Search' Programs and Files (di start menu).
Then, kat ruangan hitan yang boleh ditaip tu, korang taipkan  'ncpa.cpl'

2. Kemudian, korang pilih connection Intenet korang.
Klik kanan kat icon connetion
Pilih status
Kemudian klik button propertise
Pilih Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4
Pergi ke DNS setting di bahian bawah(or double-click kat 'Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4' tu)
Pilih Use the following DNS server addreses
Isikan dengan nombor ini

  • 8 , 8 , 8 , 8
  • 8 , 8 , 4 , 4

Siap., korang pegi ke salah satu website yang di'block' tadi. Dan....senyum~

SELAMAT MENCUBA^^

-Credit to Syazurin Sarif for sharing this.

p/s: bleh la download movie balik lepas ni. weeeee~ dan harap2 blog aku xla kene block plak lepas ni.,hehe

Anyway, kalau post ni beri info kepada anda, klik la button "like" kat bawah post nih~

12 comments:

ZIPPO MILLER said...

huh??? jap2 nak try wakakakak best best

hyemynameisrasyid said...

@zippo:
selamat men try.,
aku try ok je.,boleh bukak dh.,^^

puteri ain said...

haha. terbaek bro;)

hyemynameisrasyid said...

@put:
no hal~

Bella One ♥ said...

kene report neh.
haha.
=p

hyemynameisrasyid said...

@nbla:
noooooooooooo~~~~~~
plis3~
hehehe^^

AL AZRUL said...

rased, klu mcm tu, tlog downloadkn movie utk aku yepp...haha....
-credit to ween, l=kim slm kat dia...haha...

p/s: arr, gna paint je header tu, gbung2 gmbar...

hyemynameisrasyid said...

@azrul:
hehe.,insyaAllah.,
ohh yeke.,hebat kot.,aku punya header hampeh.,=.='

Anonymous said...

saye baru try......IT WORKS!!!!....haha....Thank You bro..

hyemynameisrasyid said...

@Anonymous:
yezza.,mesti.,stakat ni masih boleh.,
orait.,no hal~

max said...

trbaek la bro.....

Anonymous said...

dah tak boleh guna dah sudah blocklah dek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...