Tuesday, June 14, 2011

Alahai~ Kenapa orang kita sering ditipu oleh warga Afrika?

Ini aku nak berkongsi sikit dengan pembaca tentang info yang aku 'grab' dari paper hari ni. Paper ni aku baca pagi tadi, akan tetapi, memandangkan siang tadi aku agak kebisiyan, so malam ni baru aku taip masuk sini. Ok, baca dulu info-info ni, then kita bincangkan~




7julai 2010- Seorang andartu or bahasa sebenarnya anak dara tua yang berusia 50tahun kerugian RM109 000 apabila diperdaya dua mamat warga Nigeria selepas memikat wanita itu melalui satu ruang sembang internet hingga menjalinkan hubungan cinta. Kemungkinan besar la, ayat mamat nigeria ni power kot sampai mampu trick wanita melayu sampai macam ni. Or something wrong with this 'andartu'?

8 julai 2010- Seorang lelaki kerugian RM23 300 apabila diperdaya seorang individu yang dikenali sebagai 'doktor amir' dari united kingdom melalui internet yang kononnya mahu menjadi rakan kongsi perniagaan mangsa. 'Doktor Amir' ini juga tergolong dalam golongan mamat berayat manis kerana bukan sahaja perempuan mampu di'trick' olehnya, malah lelaki juga. =.='

22 jun 2010- Hajat seorang nenek berusia 73 tahun untuk membina mahligai impian dengan jejaka kacak yang kononnya warga  britain musnah apabila dia dijerat oleh satu sindiket penipuan bungkusan sehingga mengalami kerugian sebanyak RM 150 000. Mamat africa ni tak kira golongan umur. Diorang sebat semacam je asalkan mampu mendatangkan hasil.

27 November 2009- Seorang wanita dari kedah menjadi mangsa kepada sindiket cinta palsu apabila kerugian sebanyak RM45 000 selepas diperdaya kekasihnya yang bernama frank ronny,46, melalui internet. Ini lah akibatnya kalau percaya kepada mamat-mamat luar ni. Menjadi persoalan besar di kepala aku, apa kurangnya lelaki yang ada kat Malaysia ni? kacak pon kacak, cerah pon cerah. huh!~

Okeh! sebenarnya aku pon kurang faham kenapa munculnya golongan-golongan yang ditipu oleh warga2 africa ni. Adakah orang-orang kita terlalu mudah percaya kepada orang lain, or orang-orang kita ni tak mampu hidu 'trick' simple yang diguna pakai oleh mamat-mamat africa ni? tepuk dada tanya diri sendiri.

Banyak sebenarnya 'trick' yang warga africa ni guna untuk perdaya kita. Antaranya berdasarkan pengalaman aku sendiri. Aku pernah diumpan oleh seorang mamat dari sana, dia cakap dia berminat dengan barangan yang aku iklankan dalam MUDAH. Dia nak berurusan dengan aku melalui online je. Aku memang syak mamat ni kaki tab duit la sebab salah seorang kawan aku pernah ditipu oleh seorang customer yang berurusan melalui internet nih.

So, apa-apa pon, korang semua berhati-hati la ye. Jangan meletakkan kepercayaan 100% kepada seseorang terutamanya kepada individu yang kita baru kenali. Ingat, hati manusia ni kita tak tahu. 

So, cegah sebelum korang ditipu hidup-hidup.
Drogba Avatar
-ni saje je aku taruk sini-

p/s: jangan menipu~ dan, sokonglah m.u., heheheh~

4 comments:

Nur Zaheera said...

maybe duit dorang yang terbang uh dari unsur yang tak betul ke. mana na tau. orang kita sekarang ni tamakkan duit. just opinion =) hee

hyemynameisrasyid said...

@zaza:
yes.,betol jugak tu.,akibat tamak, diri sndiri rugi~

Terbang Bersamaku said...

sbb org kt mudah sgt terpedaya+terpengaruh dgn janji2 manis mat africa nie..sbb $$$ dan cinta, semua jadik gelap mata...
~eh peminat MU jugak eh..? hehehe..samelah kite...(^________^)

hyemynameisrasyid said...

@terbang bersamaku:
yezzza.,itu pon salah satu punca jgk la kn,.ish2,.hati2 k.,mat africa ni pandai pasang jerat oo.,
haaa.,memang peminat m.u pon.,die hard fans!!!! glory2 manchester united.,malaysia jugeee~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...