Sunday, June 19, 2011

Alahai~ Daging tiruan diperbuat daripada apa?


Para saintis di Jepun telah menemui kaedah untuk memproses tahi kepada daging tiruan. Pergh. pelik bai~
Mitsuyuki Ikeda, seorang pengkaji dari Okayama Laboratory,beliau ni lah yang telah menghasilkan steak tiruan dari tahi manusia. Yes, beliau memang bijak. 


Tokyo Sewage(syarikat yang meng'handle' bab2 kumbahan) mulanya menghubungi saintis tersebut mencari penyelesaian kepada najis yang melampau-lampau banyak di loji buangan najis. Almaklum la, orang Jepun ni kuat berkumuh. So, geng Tokyo sewage tu pon memintanya mencari kegunaan lain untuk najis tersebut kerana ianya mengandungi protein yang berlebihan disebabkan bacteria yang banyak.


Para pengkaji kemudian mengasingkan bahan protein dari najis tersebut, cuba korang bayangkan. Then, mencampurkannya dengan pemangkin dan memasukkan bahan2 tersebut ke dalam mesin 'peletup' untuk menghasilkan steak tiruan. 'Daging' yang terjadi mengandungi 63% protein, 25% carbohydrates, 3% lipids dan 9% mineral

Untuk mengelakkan dari kantoi bahawa danging itu adalah najis, para pengkaji kemudian menambah pewarna merah dan perasa soya. Lagipon ok la jugak sebab dapat menambah kelazatan daging tu. Ujian awal menunjukkan orang ramai yang merasa daging tahi ini tidak dapat membezakannya dengan daging lembu. 

Dan, kepada yang pernah termakan daging tersebut. Amik ko! hahahaha~

p/s: recycle your waste^^

8 comments:

Red said...

pal[e otak ah. setepek siot. makan taik.. errrrrrrr geli ... brrrrrr

Zyash said...

pengotor betul la diorg ne...

hyemynameisrasyid said...

@red:
haha.,tu la pasal.,ptt la rakyat jepun pandai~.,hehe

hyemynameisrasyid said...

@zyash:
emm.,agak la.,terlampau berteknologi sgt kot.,

Terbang Bersamaku said...

tlampau kretif smpai pengotor..ueeekkkk..rase mcm nk muntah ijau jer..<----bru lepas mkn lauk daging..
Ps:-daging kat tmpt kt nie ok kan..???

hyemynameisrasyid said...

@terbang bersamaku:
itu le pasal.,kretif dalam teknologi.,recycle ur waste bebenor le katekan.,hehe~
emm.,so far daging kt ngara kita ni daging betol2 lagi la.,belum ada nawaitu utk di recycle.,

nadiah_R said...

uwekk.. mcm2 la depa ni...

hyemynameisrasyid said...

@Nadiah R:
berteknologi sgt^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...