Monday, July 11, 2011

Alahai~ Dunia kita dah nak kiamat



Hmm, awal-awal pagi ni jom kita kupas sikit isi sebuah hadis baginda Rasullullah tentang tanda-tanda hari kiamat ni. Satu hadis je. Boleh la ek, baca tau. Sebagai bekalan kita bersama nanti. Anyway, ini pon aku copy paste je, tak pandai nak karang-karang ni. hehe.

okeh, tanpa celoteh panjang lagi. Jom, spent kan 3minit masa anda untuk berkongsi pendapat tentang hadis dibawah ni ye~

“ Dari Ali dan Abu Hurairah r.a.: "Apabila harta rampasan perang (milik umum) dikuasai segelintir orang sahaja, barang amanah menjadi rampasan, harta zakat menjadi hutang, seorang lelaki mentaati isterinya dan menderhakai ibunya, berbuat baik kepada temannya dan berbuat kasar kepada bapanya, suara-suara tinggi di masjid-masjid, yang menjadi pemimpin suatu kaum (bangsa) adalah orang yang hina (berkelakuan/bersifat keji) di antara mereka dan orang yang menjadi ketua suatu suku (kabilah) adalah orang fasik di antara mereka, seorang lelaki dihormati kerana takut jahatnya, arak biasa diminum, sutera biasa dipakai (oleh lelaki), munculnya penyanyi perempuan dan alat-alat muzik, orang yang di kalangan umat terkemudian akan melaknat (mengutuk) umat terdahulu, maka ketika itu hendaklah mereka menunggu kedatangan angin merah atau pembalikan bumi atau keburukan bentuk-bentuk atau tanda-tanda yang beriringan seperti tali yang putus maka jatuhlah biji secara berterusan". - Riwayat Tarmizi ”

Point dalam hadis ni ialah:

* Harta umum or 'duit hak orang ramai' dikuasai segelintir org dengan suka-suka hati dan tanpa rasa takut, dan termasuk la jgk rasuah and makap harta secara tersembunyi.
* Munculnya banyak pengkritik, pembawa crita yg tak betol, pembelot dan pengejek dalam masyarakat.
* Orang sibuk buat hubungan dgn orang tak dikenali walhal hubungan orang yang rapat dan disayangi diabaikan contoh mudah, FACEBOOK.
* Ramai yang melakukan hubungan songsang.(hampa paham kot no)
* Akan  ramai anak luar nikah or anak tak sah taraf(bahasa baik).
* Sifat amanah makin kurang.
* Berat nak jalankan syariah (cth: zakat dijadikan hutang)
* Lelaki taat isterinya tapi derhaka kat ibunya sendiri.
* Lelaki berkasar dgn bapanya tapi beramah dgn membernya
* Suara manusia meninggi (menjerit dan berteriak) di masjid-masjid tp isi dia kosong
* Pemimpin suatu kaum tu adalah keji dan pemimpin suatu suku tu pulak adalah fasik
* Lelaki dihormati bukan kerana budi dan kebaikan dia tapi kerana takut akan kejahatannya. Erti kata mudah, gangster dihormati~

korang rasa-rasa la kan, yang mana point-point hadis di atas yang masih belum muncul?
renung-renungkah la bersama~


10 comments:

Nur Zaheera said...

subhanallah.

hyemynameisrasyid said...

@zaza:
menakut kan.,

Anonymous said...

semua ada kaitan dh kt dunia ni...cuma aku brdoa aku akan dimatikan sebelum bumi ni hancur, dtgnya dajjal...moga Allah ampunkan kita semua...

hyemynameisrasyid said...

@Anonymous:
yezza.,insyaAllah.,semoga Allah melindungi kita daripada melihat serta berada ketika waktu berlakunya kiamat~

ika said...

menakutkan

hyemynameisrasyid said...

@ika:
masih belum trlambat utk kita bertaubat~
=)

Unknown said...

hanya orang yg beriman terselamat daripada menyaksikan hari kiamat di mana bumi akan hancur waktu tu..tp adakah kita dari golongan org yg beriman tu? nauzzubillah...

hyemynameisrasyid said...

@ Unknown:
yep.,betol tu.,terima kasih atas perkongsian saudara.,
insyaAllah.,semoga kita sama2 terselamat dan tergolong dlm orang2 yg beriman.,~

selalu ada perasaan ada rasa said...

kena byk buat kumpul kn amal

hyemynameisrasyid said...

@sapar:
yes.,time is running out~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...