Wednesday, July 13, 2011

Alahai~ Amalan memumiakan diri sendiri


Sokushinbutsu adalah satu tradisi bagi rahib Buddha yang didakwa menyebabkan kematian mereka dengan cara menjadikan diorang  mumia. Amalan ini menjadi kebiasaan bagi rahib-rahin yg tinggal di utara Jepun sekitar Yamagata. Terdapat Antara 16 hingga 24 mumia yang telah ditemukan kat area tu.

jom kita lihat gambar dan info serba sedikit pasal diorang ni kat bawah~


Tiga tahun para rahib budha ini hanya makan kacang-kacangan dan biji-bijian, Kemudiannya diorang memakan kulit dan akar dalam waktu tiga tahun dan mulai minum teh racun yang dibuat dari getah pohon Urushi, sebab apa? sebabnya dengan cara ni, diorang akan mati dan menjadi mumia secara automatik.

macam mana tu? ok, makan segala benda-benda tu semua akan menyebabkan muntah dan cepat hilangnya cairan tubuh, dan yang terpenting, mematikan anggota tubuh yang dapat menyebabkan kerosakan pada tubuh then, akhirnya membawa kematian.

Langkah akhir sebagai pelengkap , diorang akan mengunci dirinya dalam kubur batu yang ukurannya hampir tidak lebih besar dari tubuhnya, di mana diorang tak kan bergerak dari posisinya. Yang menghubungkan diorang dan dunia luar adalah tabung udara. Setiap hari ia mengingatkan pada orang-orang di luar bahawa ia masih hidup sampai last skali diorang mati~ -.-'

p/s: ISLAM itu tidak kejam. maka 'bersyukur' lah kamu yang dilahirkan sebagai seorang ISLAM. 

6 comments:

ZIPPO MILLER said...

Hari ini, ~Alahai mendapat kerajinan..kih kih kih....

Info yang diberi amat memberi manfaat...same macam Semerah warna hati hurmm

hyemynameisrasyid said...

@zippo:
hehe.,rajin apa nya.,kebetulan je.,
sekadar perkongsian copy paste.

ohh.,hari ni xsempat jenguk lagi blog dia.,^^
tp blog dia mmg best,.info pelik2 wo.,rare~
mana dia dpt ntah la.,mmg rajin mencari ni~

irwan miswan said...

tanam sudah.....watpe nak memumiakan diri

nazira said...

Rupanya mcm2 tradisi yang pelik2 terdapat di dunia ni yek.. Thankz for info..

Jom la kita ziarah mengziarah yer.. Bukan pe saje mengeratkan silaturrahim.. hu3..

http://nazira-mypersonallife.blogspot.com/

hyemynameisrasyid said...

@irwan miswan:
haha.,xnk susahkn org lain kot.,
ntah la.,hehe~

hyemynameisrasyid said...

@nazira:
yezza~
mmg pelik2 pon.,manusia....(konon sy bukan manusia la)

ok2.,no hal.,kejap lagi sampai.,otw.,zasss~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...