Wednesday, July 13, 2011

Alahai~ Bunuh diri sebab nak derma organ..tapi...



Seorang gadis bernama  Mumpy Sarkar berusia 12 tahun, dari kampung Jhorpara, Bengal,  membunuh dirinya dgn minum  racun perosak. Sebab dia bunuh dirinya adalah untuk jadi penderma organ kepada bapa dan abangnya.


Yang malangnya, pengorbanan dia tu sia-sia, sebabnya niat dia nak derma organ kat abang dan ayahnya hanya diketahui oleh keluarganya sehari lepas pembakaran tradisional mayatnya. Itu pon sebab ayah dia terjumpa nota di atas katilnya.

Nota yang dialamatkan kepada ibunya, gadis itu meminta agar mata dan buah pinggangnya digunakan untuk rawatan bapa dan abangnya.



Actually, gadis tu telah mendengar ibu bapanya membincangkan bagaimana, hanya pembedahan mata yg boleh memulihkan penglihatan ayahnya dan pemindahan buah pinggang dapat mengembalikan kehidupan abang dan ayahnya.

Pengorbanan dan niat baik dia tu tak tertunai la disebabkan nota yang dia tulis tu lambat ditemui oleh family dia. Impiannya hangus seiring dengan jasadnya. Menyedihkan~

p/s: kepada orang islam, jangan sesekali anda bunuh diri or terfikir untuk bunuh diri.
“Sesiapa yang membunuh dirinya dengan sesuatu benda di dunia, dia akan diazabkan dengan benda tersebut di hari kiamat.” (HR al-Bukhari dan Muslim)

12 comments:

ZIPPO MILLER said...

alamak...pengorbanan yang sia sia... kesian dengar kesahnye ni...sanggup buat apa aje demi kebahagian keluarga dia

hyemynameisrasyid said...

@zippo:
itu le pasal.,sedih kot.,
dh la kecik2 lagi pikir cmtu dh.,berkorban demi kebahagiaan family.,itu yg bgusnya.,yg xbgus, bunuh diri.,-.-'
betul la.,matlamat x menghalalkan cara~

selalu ada perasaan ada rasa said...

cian yer sia2 jer

hyemynameisrasyid said...

@selalu ada perasaan ada rasa:
panjangnya nama.,hehe
em.,nk buat cmne.,sgt sia2.,mybe dia letak note kt tmpt yg susah nk jmpa kn.,

syErAh said...

niat dye baik...

tapi sayangnye...xkesampaian..sob3

hyemynameisrasyid said...

@syerah:
tu la.,matlamat xmenghalalkn cara.,

irwan miswan said...

niat tak menghalalkan cara.....

hyemynameisrasyid said...

@irwan miswan:
haha.,yup.,kesian kot.,sia2 kot.,

selalu ada perasaan ada rasa said...

ala cian yer...guna sgkatan pun leh..(sapar)..:)

Aina said...

mati dalam sia-sia...iskk.tp memang sedih jugaklah.kesian mak bapak dia.

hyemynameisrasyid said...

@sapar:
ohh.,ok2.,sempoi ^^

hyemynameisrasyid said...

@kak aina:
emm.,yep,.niat dia mmg baik kan.,kecik2 lagi dh berkorban utk family~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...