Saturday, May 21, 2011

Alahai~ lukisan rajah kapal Titanic

Aku copy ni dari KOSMO! hari ni. Menarik. Walaupun sekeping gambar, harganya pergh!~


LONDON - Satu gambar rajah kapal Titanic yang digunakan dalam siasatan mengenai punca ia karam pada 1912 mungkin dilelong dengan harga £150,000 (RM451,500) dalam satu lelongan pada 28 Mei depan di Devizes, Wiltshire, lapor sebuah akhbar kelmarin.


Gambar rajah sepanjang 9.93 meter itu menunjukkan bahagian kapal yang terkena bongkah ais yang menyebabkan kapal tersebut karam pada 15 April 1912 yang mengakibatkan 1,517 orang terbunuh di Lautan Atlantik.

Ia dilukis dengan menggunakan dakwat India dan dilukis di atas kain linen digantung di dalam bilik perbicaraan bagi memudahkan 100 saksi memberikan keterangan berhubung kes kapal tersebut karam.

Kapal itu karam dalam pelayaran menuju ke New York dari Southampton.

sumber- KOSMO!
p/s: pergh.,gambar je pon mahal beb!

4 comments:

Red said...

barang baik mesti mahal.

hyemynameisrasyid said...

@red:
hehe.,tu la.,geng2 seni ni tau la kn nk menilai

totty said...

ala, klu gambaq ang dilukis mcm tu dan lama mcm tu, boleh ja nak lelong...haha

hyemynameisrasyid said...

@totty
aku lukis skang.,then suruh cucu cicit aku lelongkan la ye~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...