Monday, December 26, 2011

Alahai~Teguran Nabi(SAW)





Assalamualaikum ;)

Based on title shown above, (--') aku nak share dengan korang pasal input yang aku dapat semalam. Memandangkan aku br je tenguk Program Lau Kaana Bainana(If the beloved [SAW] were among us) kat TV Al Hijrah semalam, aku rasa benda ni sesuai tuk di kongsi dengan korang. This week this program membawakan tajuk cara Rasulullah SAW menegur pemuda bermasalah. Kalau nak tahu and ingin tambah ilmu, tengoklah. Huhu. Selamat menonton. Tak lama pon, just take 6 minutes duration. And kalau yang buffering lama uh, minta maap awal2 yep? Kehkeh. Layan~



Lessons :

1.  Nabi SAW menggunakan bahasa yang lembut agar disenangi umatnya.
2. Tidak perlu ceramah yang panjang lebar untuk membuatkan seseorang itu mengakui kesalahannya. Cukup dengan hanya 2 patah kata yang digunakan oleh Nabi SAW "Tidak duduk diam dan unta".
3. Walau bagaimana besar sekalipun kesalahan kita, Allah itu Maha Pengampun. Cuma kita hanya perlu bertaubat.
4. Nabi SAW juga bijak memenangi hati remaja.


SEKIAN. Wassalam.

p/s : Only for our lessons. Thank you for read and watching ppl ;) Kalau rasa translation dia kecik macam kuman, pegilah kat youtube teros. -weh, okay tak? comment sikit. huhu-

1 comment:

Ad-Dien said...

Alhamdulillah moga istiqamah, banyak taulada yang boleh diambil dari sirah nubuwwah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...