Saturday, March 17, 2012

Alahai~ Jangan mengeluh di Wall facebook

Tahukah korang apa makna Wall (Dinding) ?

Ia bermakna Dinding. Ok, itu korang dah tau..
So, apa salah dengan dinding tu dan apa bahayanya kepada kita orang-orang muslim?
Orait, Siapakah yang membuat Facebook?
  Mark Zuckerberg seorang berbangsa Yahudi. 
Okeh, sekarang, apa plak kaitannya Wall & Yahudi? Kaitan keduanya sangat erat.
Dinding Ratapan....
Di dinding itu diorang(yahudi) menangisi dosa-dosa diorang, meluahkan harapan, ratapan dan segalanya. Dan ini seakan-akan dinding di yang ada pada Facebook.

Sebenarnya, tanpa kita sedari, kita lebih banyak mengadu masalah di Wall facebook dari pada mengadu kepada ALLAH Subhana Wa Ta’ala, lebih mengutamakan update status daripada solat dan zikir kepada ALLAH Subhana Wa Ta’ala.

Hati-hati semua, dengan menyerupai sesuatu kaum juga boleh menyebabkan kita tergolong dalam golongan tersebut.  Nabi melarang dalam sabdanya:'' Barang siapa menyerupai suatu kaum, maka ia termasuk dalam golongannya." (HR Abu Dawud, Ahmad)

Oleh sebab tu, jangan jadikan Wall Facebook sebagai tempat menumpahkan segala macam perasaan seperti orang yahudi. Tapi jadikanlah ia sebagai medan membagi ilmu dan nasihat kebaikan kepada umat Nabi Muhammad SAW. Walaupun hanya kepada 1 orang. 
p/s: artikel ni dipetik dari seorang hamba Allah dan ditranslate oleh aku.,nak share? silakan, tak perlu mintak.,thats all.


4 comments:

Terbang Bersamaku said...

sejak2 dah ade fb nie...kalau boleh masing-masing bila ade prob, sikit jer mesti nak luahkan kat wall fb..uhuhu..

Eyla Azam ♥ said...

syid, mintak share tau :)

Eyla Azam ♥ said...
This comment has been removed by the author.
hyemynameisrasyid said...

@Eyla Azam ♥:
silakan.,xperlu mintak k.,
yg baik dari Allah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...