Sunday, July 31, 2011

Alahai~ Bungkus nasi lemak pakai Al-Qur'an



Al-Qur'an adalah mukjizat yang diturunkan Allah kepada manusia melalui baginda Rasulullah yang sungguh luar biasa, tak dapat dicopy dan dipalsukan, dan diturunkan as a prove atas kebenaran kenabian seseorang. Pendek kata, Al-Qur'an ni merupakan bukti yang paling kukuh dan kuat atas kebenaran  Muhammad saw sebagai nabi Allah. Untuk seluruh umat Islam di dunia ni, Al-Qur'an diturunkan sebagai mukjizat abadi hingga akhir masa, kandungannya merupakan bukti atas kebenarannya ISLAM.

Apa pulak perasaan korang kalau tahu yang kepingan Al-Qur'an dijadikan kertas untuk bungkus makanan?

Yes, tengok gambar kat bawah ni~

Alahai~ Air terjun yang mengalir ke atas.


Korang tau tak pasal air terjun yang mengalir ke atas? 
fenomena ni berlaku kat Australia baru-baru ni. Ini berlaku akibat dari kelajuan angin kira-kira 120km/j. Ombar pon tinggi masa ni. kira-kira 5 meter tinggi dia. uii dasyat,,,

jom tengok video air terjun tu ki bawah ni~

Saturday, July 30, 2011

Alahai~ 10 laptop termahal dalam dunia




Korang punya laptop brapa harga? kalangan member-member korang yang sememangnya anak orang kaya plak, brapa harga laptop dia? Agak-agaknya bleh challenge tak dengan harga-harga laptop kat bawah nih.

Jom kita window shoping laptop-laptop yang bajet cool nih~

Alahai~ Robin hood vs Zorro. Sapa menang?


Once upon a time, ada satu pertandingan untuk orang ramai bg tujuan men'show off' kehebatan masing masing menggunakan senjata. Selepas selesai saringan dan peringkat kalah mati, ada la 2 peserta yang dapat masuk akhir. Diorang adalah Zorro ngan Robin Hood. So, diorang pun masuk le ke dalam hutan untuk berjalan jalan sambil mencari idea untuk final pertandingan tu. Sedang berjalan jalan, diorang pon  terjumpa seorang perempuan dari kaum orang asli yang sungguh cantik. Awek orang asli la kiranya.

Alahai~ Muhd Asyraf a.k.a Aleesha Farhana meninggal dunia.


Korang kenal Mohd asyraf? or nama pompuannya Aleesha Farhana..
Dia penah gemparkan Malaysia dengan berita hasratnya untuk tukor jantina dari lelaki kepada perempuan.

Okeh, tapi bukan pasal tu yang aku nak sampaikan kat sini. My point is, dia telah meninggal dunia pagi tadi akibat serangan sakit jantung dan kemurungan yang teruk.

Untuk baca lebih lanjut, Tajuk entry~

Wednesday, July 27, 2011

Alahai~ Wordless wednesday 5

1st of all, sori kepada semua yang komen ke blog ni sbb aku tak berpeluang nak membalas lagi. Aku takde internet memandang kan aku tengah praktikal di subang. Duduk rumah sewa, so online kat mamak je la. Nak update pon jarang-jarang. Sori sesangat. Blogwalking pon tak berpeluang lagi. Tapi kalau aku balik cuti nanti, aku akan jenguk semula blog2 korang yang datang sini ye.....^^


p/s: thanks kepada yang masih masuk ke blog ni walaupon takde entry baru ^^
kepada yang follow, nanti aku follow korang balik ye~

Monday, July 25, 2011

Alahai~ Raksasa Loch Ness berjaya dirakam lagi.


korang tau tak apa itu LOCH NESS? Loch Ness ni merupakan haiwan yang dikira legend la kat negara mat salleh. Diorang pecaya yang haiwan ni merupakan raksasa tasik yang dah lama mendiami sebuah tasik tu, dan nama loch ness tu pon diambil sempena nama sebuah tasik yang mana kali pertama diorg ternampak kelibat raksasa ni. Raksasa Loch Ness ni jugak popular dengan gelaran Nessie, 1st time dirakamkan menerusi kamera pada tahun 1930-an.

Tapi, baru-baru ni ada sorang mamat ni yang mendakwa dia dapat merakam satu lagi gambar Loch Ness. Jom baca artikel bawah ni~ 

Sunday, July 24, 2011

Alahai~ Adakah tuhan itu wujud?

Tadi masa aku ronda-ronda dalam internet ni aku ada terjumpa satu kisah menarik. So, aku copy paste je la masuk sini. Cerita ni akan memberi jawapan kepada sesiapa yg ragu-ragu tentang kewujudan Tuhan dan dapat dijadikan jawapan kepada yang mengajukan soalan tentang kewujudan tuhan kepada korang. 

Baca la kisah kat bawah ni~

Saturday, July 23, 2011

Alahai~ Macam sakit je aku tengok.


Video ni aku jumpa kat youtube tadi. Cuba la tengok, nampak macam sakit-sakit je semuanya. Korang rasa cmna? 

tengok video kat bawah nih~

Friday, July 22, 2011

Alahai~ Bila manusia balas dendam pada Ular sawa.


Dulu aku penah post pasal manusia yang kene telan ngan ular sawa. Kepada yang dah lupa or mmg tak penah tengok lagi sila ke sini. 

Okeh, kali ni turn manusia pulak bertindak kejam terhadap ular sawa. Tengok gambar-gambar kat bawah nih~

Alahai~ Ayat-ayat lepas kahwin


Huh, setelah hampir seminggu tak update blog ni. Dah besawang pon. Semenjak dua menjak tiga menjak ni agak sibuk memandang kan sem baru nak mula. dah tu praktikal pulak tu. Lepas ni lagi la sibuk dan susah nak update memandangkan internet pon takde. huh~

Thursday, July 14, 2011

Alahai~ Apabila ular sawa telan manusia.



Gambar-gambar dibawah ni ada yang bersangkut paut ceritanya, ada yang tak. Aku tab kat google je. 
Just nak shared macam mana rupa ular sawa telan manusia. 

tengok gambar dibawah~

Wednesday, July 13, 2011

Alahai~ SEGMEN KENALI BLOGGER SPORTING




  • Jantina - Fimeymey~ haha, takde la,. LELAKI
  • Umur - 20 Tahun
  • Status - Bujang terlajak~(not terlanjur ok!)
  • Asal or lokasi sekarang - Perak Darulridzuan. From Taiping with rocking love. (orang dh cakap bagitahu negeri cukup, degil)
p/s: Kalau nak tahu, Zippo ngan Red antara blogger yang sporting jugak, kalau tak caya, korang kenal-kenal la ngan diorang~

Alahai~ Amalan memumiakan diri sendiri


Sokushinbutsu adalah satu tradisi bagi rahib Buddha yang didakwa menyebabkan kematian mereka dengan cara menjadikan diorang  mumia. Amalan ini menjadi kebiasaan bagi rahib-rahin yg tinggal di utara Jepun sekitar Yamagata. Terdapat Antara 16 hingga 24 mumia yang telah ditemukan kat area tu.

jom kita lihat gambar dan info serba sedikit pasal diorang ni kat bawah~

Alahai~ Bunuh diri sebab nak derma organ..tapi...



Seorang gadis bernama  Mumpy Sarkar berusia 12 tahun, dari kampung Jhorpara, Bengal,  membunuh dirinya dgn minum  racun perosak. Sebab dia bunuh dirinya adalah untuk jadi penderma organ kepada bapa dan abangnya.

Alahai~ Air sungai bertukar jadi hijau



Kejadian ni berlaku kat Goldstream Park kat area-area Victoria, chicago. Sungai ni bertukar jadi warna hijau sebab pencemaran. Aku difahamkan, ada 'malaun' yg buang sesuatu yg dipanggil "Fluorescein" (jenis sisa bahan buangan maybe) ke dalam sungai ni. Rugi bai, sungai cantik-cantik, camni jadinya. Ish3~
Tapi sungai kat malaysia ni pon apa kurangnya. haha

korang tengok la video dan gambar-gambar kat bawah ni~

Alahai~ Wordless wednesday 4

ular yg perasan dirinya kuceng~
p/s: gosok jgn tak gosok~

Tuesday, July 12, 2011

Alahai~ Apabila beruk dapat ak47


Korang pernah bayangkan macam mana beruk kalau dapat senjata. Uii dasyat~
jom kita tengok video kat bawah ni. 

Alahai~ Cara tumpaskan penjenayah dengan cool


Apa cara paling cool yang korang pernah lihat dalam menumpaskan penjenayah? Adakah dengan adegan tembak menembak or tumbuk menumbuk antara hero dengan penjenayah? 
Dalam banyak-banyak cara yang aku tengok, aku rasa cara ni paling mudah, cepat, cool, macho dan efficient...

jom tengok video kat bawah ni~

Monday, July 11, 2011

Alahai~ Gereja dari tulang manusia

sedlac ossuary bone church

Yes, gereja ni memang diperbuat daripada 40,000 tulang manusia. Gereja ni terletak di city of Sedelik, Czech Republic. Ada pendapat yang mengatakan ni tulang orang-orang muslim. Hmm, sejauh mana kebenarannya, Wallahualam, kita sebagai orang islam tak boleh menuduh sesuatu tu tanpa bukti yang kukuh. Takut jugak kalau-kalau kenyataan tu cumalah propaganda orang Islam mahupon provokasi terhadap orang islam sedangkan dalam sejarah gereja ni sendiri pon tak di sebut tulang-tulang tu kepunyaan orang Islam.
Hanya Allah yang tahu.

Jom kita sama-sama tengok gambar gereja tersebut kat bawah ni~

Alahai~ Contest : Tagline Kreatif by AlyaEsprezzo

1st of all, sory sebab tambah 'Alahai~' pada permulaan tajuk entry ni. Bukan apa, kang takut di reject hidup-hidup dari contest ni pulak kan. hehe~
Mula-mula aku baca pasal contest ni terus terpanggil untuk menge'join' walaupon tajuk dan tagline blog aku tak menarik mana pon. Cuma just berminat dengan kekretifan contest-contest sebegini. Yeah~
minat? klik sini kalau nak join..

Alahai~ Dunia kita dah nak kiamat



Hmm, awal-awal pagi ni jom kita kupas sikit isi sebuah hadis baginda Rasullullah tentang tanda-tanda hari kiamat ni. Satu hadis je. Boleh la ek, baca tau. Sebagai bekalan kita bersama nanti. Anyway, ini pon aku copy paste je, tak pandai nak karang-karang ni. hehe.

okeh, tanpa celoteh panjang lagi. Jom, spent kan 3minit masa anda untuk berkongsi pendapat tentang hadis dibawah ni ye~

Sunday, July 10, 2011

Alahai~ Cara hisap rokok paling sempoi


Mesti ramai yang dah tu bahawa hero tamil bayak memaparkan cara yang stylo, cool lagi ver style untuk hisap rokok. So, jom kita tengok antara style terbaik diorang.

Saturday, July 9, 2011

Alahai~ Scene mamat sepah paling sempoi.


Hello.,masih ada lagi tak yang tak kenal kumpulan SEPAH? perlu ke lagi untuk aku ceritakan kehebatan grup nih? hehe. Ok, ni scene salah seorang dari ahli kumpulan sepah dalam cerita 'bujang sepah lalalitamplom' kalau tak silap aku. Bagi aku scene ni memang kelakar habis.(untuk scene mamat la)
korang tengok la sendiri,

Alahai~ Aksi polis trafik luar negara

mungkin ramai yang dah pernah tengok video nih, tapi takpe la. Aku post kan je kat sini sebab polis ni semat sangat. hehe

anyway video ni di share oleh Syakir wahid melalui page Alahai~ on fesbuk
enjoy video kat bawah ni~

Thursday, July 7, 2011

Alahai~ Eskalator terpendek di dunia


Eskalator terpendek di dunia terletak di sebuah pusat membeli-belah Kawasaki More Department Store di Jepun. Eskalator ini mempunyai ketinggian hanya 834 mm dan hanya terdiri dari 5 anak tangga saja.

Sampai sekarang masih menjadi tanda tanya untuk apa dibuat eskalator seperti ini, apakah untuk membantu OKU?

Alahai~ Orang tua-tua diberi layanan yang teruk di rumah orang tua-tua di singapore.

Ni video yang dirakam dari kemera litar tertutup disebuah pusat jagaan orang tua-tua di Singapore. Video ni menunjukkan layanan yang agak tak berhati perut terhadap orang tua-tua yang 'menginap' di sana.

lihat video kat bawah~

Alahai~ Kencing merata-rata lagi, kan dah kene rakam.

Benda ni berlaku kat London. Akibat bengang dengan sikap orang ramai yang suka-suka hati kencing kat sebuah jalan berhampiran dengan tempat mamat ni tinggal, dia pon mengambil langkah untuk rakam gelagat-gelagat pengencing-pengencing yang slumber kencing kat situ. 

Jom tengok video dia kat bawah ni~

Alahai~ modified vespa di india


Kepada korang yang pakai vespa, sememangnya korang dah tau yang india merupakan antara negara yang banyak jual sparepart vespa disamping murah. Vespa-vespa kat sana jugak banyak yang lebih 'rare' banding kat Malaysia nih. 
Tapi bukan itu topik yang aku nak share kali ni, tapi nak share pasal modifikasi sebuah vespa di india, bukan sekadar kenderaan dan pengangkutan di jalan raya.
lihat video di bawah ni~

Alahai~ Resepi menyediakan jus katak segar


Yezza. Mungkin ada yang dah pernah dengar pasal jus katak ni but aku tak sure la kalau ada yang dah penah try kan. hehehe~
Best sangat ke jus katak ni? makin femes pulak sekarang nih. Jom kita kongsi-kongsi sket pasal jus nih. Ceywah, ayat macam penah try =.='

Alahai~ Hormati lah golongan wanita wahai golongan lelaki.(untuk makhluk yg sedar dirinya manusia)



Thoodia tajuk....kebetulan tadi aku borak ngan seseorang pasal 'harapan sorang wanita terhadap lelaki'. So, terpanggil lah aku untuk mengupas serba sedikit tentang isu ni. Bagi orang yang menyedari bahawa dirinya tergolong dalam kaum 'Adam' dan 'Hawa', jemput lah baca. Sorry panjang sikit celoteh aku ni. Ambil masa lebih kurang 2minit untuk baca(berharga tu walaupon 2minit). Dan 7minit bagi korang-korang yang baru belajar mengeja..hehe

Tuesday, July 5, 2011

Alahai~ Inikah maksud tersirat disebalik coca cola dan pepsi?

Video ni dikongsi oleh sorang member aku, sejauh mana kebenarannya? Wallahualam
but kita sebagai muslim kene amik tahu. Lagi pon Coca cola dan pepsi ni memang produk geng-geng yahudi,  dan minuman-minuman ni jugak kurang baik untuk kesihatan. So tepuk dada tanya selera.

Tengok video kat bawah ni~

Alahai~ kenapa perlu berkuku panjang?

Haa,. mesti ada kawan-kawan korang yang simpan kuku panjang kan??(korang tak) tak kesah la sama ada sengaja simpan or tersimpan akibat takde masa nk potong kuku. Okeh, jom kita baca serba sedikit info tentang kuku panjang yang aku copy(aku memang tak pandai menaip,hehe) je ni.

Alahai~ Bagaimana untuk jana pendapatan melalui LOGOUT dari facebook.


Ini berita baik bagi sesiapa yang berminat untuk jana pendapatan terutamanya yang minat untuk buat duit dgn kaedah-kaedah MLM la, 'jana pendapatan dari rumah la' or yang seangkatan dengannya.

Mudah, korang hanya perlu logout kan facebook korang je. Setiap kali logout, duit akan masuk secara tiba-tiba(dari mana duit tu, jangan tanya). Cara ni dah terbukti. Kini tiba masanya untuk anda mengubah nasib anda.

Sebelum korang berfikir or kutuk or anggap ini satu penipuan, sila tonton video ni ok.

Alahai~ Tupai yang nyaris dilanggar lamborghini

Video yang dikongsi oleh Fakhri musa di page Alahai~
menarik. 

Sekor tupai yang melintas jalan pada timing yang tepat. 

Sunday, July 3, 2011

Alahai~ Alat membantu wanita untuk membuang air kecil secara berdiri



GoGirl Product
Benda alah ni dinamakan GoGirl, dan benda ni digunakan untuk membantu wanita membuang air kecil dengan cara berdiri. Benda alah ni berfungsi sebagai alat bantuan kepada wanita-wanita yang mempunyai masalah untuk 'aim' time buang air kecil.=.='


Sebagai lelaki aku tak tau apa bagusnya kencing berdiri ni sampai diorang buat produk macam ni. 

Alahai~ serangga yang menggunakan kemaluan untuk menghasilkan bunyi


Sejenis serangga kecil telah dicop haiwan paling bising di dunia kerana bunyi yang dihasilkan dengan menggunakan kemaluan haiwan itu. Beberapa geng saintis merekodkan serangga sepanjang 2 milimeter atau sebesar seekor kutu itu yang dikenali sebagai water boatman, mengeluarkan bunyi sekuat 99.2 desibel. 

Saturday, July 2, 2011

Alahai~ Ter...Pelanjat Boboi (review for segment zippo)


1st of all, sorry la cik Zippo sebab tambah tagline 'Alahai~' kat tajuk entry tu.,dah terbiasa la. hehe
Orait, ini adalah antara blog list yang join segment "senyum..tak perlu kata apa-apa".

-play lagu nih sambil baca, feel sket-

jom aku kongsi sket ngan korang gambar-gambar senyum diorang kat bawah ni. ^^

Alahai~ Matluthfi on Remaja tv9 petang jumaat^^

Agak ketinggalan la kalau masih ada yang tak kenal matluthfi kat malaysia ni (melain kan korang baby or orang tua-tua) -.-'
Seperti dalam entry yang diceloteh di sini, matluthfi akan muncul dalam satu segmen remaja di tv9 pada petang jumaat 1julai 2011 kan.

kepada yang terlepas segmen tu, boleh lah tengok video di bawah ni^^

Friday, July 1, 2011

Alahai~ Video yang membuatkan aku gelak dari mula sampai habis

Lepas tengok video ni, aku perasan bahawasanya komedi ni tak kesah dalam bahasa apa pon, as long as ianya digelar komedi, orang akan tetap ketawa. Dan ni aku rasa satu komedi yang tak disengajakan. Sangat-sangat spontan dan tak dapat di kawal^^

Lihat video di bawah~

Alahai~ JigSAW failed Funny^^


Anda pasti sangat mengenali watak mamat topeng naik basikal dalam citer SAW tu. 
Watak mamat ni dalam filem SAW sangat psycho dan menakutkan. Sikit-sikt nak ajak orang main game dia tu.

But, try tengok video kat bawah ni, watak sebenar mamat topeng tu adalah seorang yg kelakar. hehe~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...